Internetové vysílání není jen technicky jednodušší, má podstatnou výhodu v tom, že nevyžaduje vysílací licenci od státu. Vysílat tedy může úplně každý.

Možná máte ambice stát se moderátorem, nebo DJem, jenže nemáte možnost si to nikde vyzkoušet. V takovém případě jistě vlastní internetové vysílání uvítáte. To však není zdaleka jediné uplatnění této technologie. Vlastní rádio si ráda založí amatérská kapela, která nemá hledá možnosti propagace, stejně dobře se uplatní i jako podnikový rozhlas. Samozřejmě nemusíte mít tak vysoké cíle - můžete jen nechat poslechnout kamaráda hudbu, kterou si zrovna pouštíte v počítači.

Jak na to

K vysílání internetového rádia potřebujete aplikaci, která umožňuje tzv. streamování. To znamená, že přehrávanou hudbu v reálném čase komprimuje a odesílá těm lidem, kteří se k poslechu rádia přihlásili. Takových aplikací najdete jistě více, já jsem zvolil JetCast. Je součástí kvalitního přehrávače JetAudio a je přizpůsobena pro jednoduché vysílání po internetu bez nutnosti hlubších znalostí nebo složitého nastavování. Pozitivní je, že je tato aplikace zcela zdarma. Navíc s použitím lokalizačního balíčku je plně v češtině.



JetAudio


Připojení

Samozřejmě, bez připojení k internetu to nepůjde. Připojení se pro vysílání bohužel může stát dost limitující. První problém je šířka pásma. Pokud máte rychlost uploadu 128 kbps a chcete vysílat stream o kvalitě 64 kbps, budou ho moct poslouchat maximálně dva uživatelé (reálně spíše jeden). Prostě si musíte uvědomit, že každému příjemci musíte posílat data zvlášť a k tomu je potřebná dostatečná konektivita.

Druhým problémem bývá typ vaší IP adresy. K vysílání totiž potřebujete veřejnou IP adresu, aby se k vám mohli posluchači připojit. Pokud ji nemáte, musíte alespoň mít možnost forwardovat vysílací porty na routeru (stejně jako třeba u DC++).

Jdeme na to

Po nainstalování JetAudia budete mít na ploše dvě ikony (pokud jste je při instalaci zvolili) - JetAudio a JetCast. JetAudio je běžný hudební přehrávač, nás bude zajímat jen JetCast. Pokud nemáte veřejnou IP adresu, program vám to hned po spuštění oznámí:



Spuątění JetCast


V hlavním okně máte všechno potřebné. Playlist je podobný jako v jiných přehrávačích, zde máte navíc možnost pro každou skladbu zvlášť nastavit možnosti prolínání. Abyste mohli vysílání moderovat, po připojení mikrofonu můžete vaše vstupy mixovat rovnou do vysílání. K tomu slouží dva ovladače - můžete ovládat hlasitost mikrofonu a také poměr mikrofonu a hudby. Navíc je k dispozici reverb (ozvěna). Je to spíše hračka, ale kdo se chce vyřádit, má možnost. Pro spuštění vysílání je tu tlačítko se satelitem.



Spuštění JetCast


Nastavení stanice

Po spuštění musíte nejprve nastavit, jaká bude vaše stanice. Budu se zabývat jen těmi nejdůležitějšími nastaveními. Klikněte na nadpis Preferences. Vyberete typ streamu.



Nastavení JetCast


V nastavení stanice zadáte název, pod kterým se bude stanice prezentovat, dále domovskou stránku, jazyk a žánr. V jazycích nelze zvolit češtinu, ale to by vám nemělo vadit, je to jen informativní položka. Stejnou funkci má i vyplnění kontaktů pro DJ.



Nastavení JetCast


v Časovém plánu zvolíte, kdy plánujete vysílat (nonstop, v určitý čas každý den, nebo jen náhodně).



Nastavení JetCast


Jestli chcete vysílat pouze pro úzkou skupinu přátel, musíte to nastavit v sekci Soukromí. Zadáte ID a heslo pro každého uživatele, kterému chcete povolit připojení.



Nastavení JetCast


Důležité pro funkci je nastavení sítě v sekci Server. Pokud máte veřejnou IP adresu, nemusíte nic měnit a můžete rovnou vysílat. Při použití port forwardingu je třeba nastavit potřebné porty. Aplikace potřebuje dva porty - implicitně 9000 a 9001 - ty je třeba na routeru nastavit. V rozšířených volbách pak nastavíte přepsání síťové adresy pro port forwarding a zadáte veřejnou adresu routeru.



Nastavení JetCast


Aby se o vás mohli posluchači dozvědět, je třeba povolit registrování na serveru JetAudio.



Nastavení JetCast


Jestli se vám to podařilo, si můžete zkontrolovat na stránkách JetCast Directory.



JetCast


Trochu problém je s testováním funkčnosti vysílání - sami se totiž k sobě nemůžete připojit, je třeba požádat o pomoc kamaráda, nebo použít jiný počítač.

Jak se posluchači připojí?

Stačí na JetCast Directory kliknout na odkaz identifikující požadovaný stream. Je možné, že vám stažený playlist nepůjde spustit. V takovém případě můžete playlist vytvořit ručně v notepadu (poznámkový blok):

[playlist]
numberofentries=1
File1=http://vaše_IP_adresa:9000
Title1=Název stanice
MofeInfo1=www.adresa-stanice.cz
Length1=-1

Hotový playlist uložte jako soubor s příponou *.PLS.

Závěr

Díky internetovému vysílání se může realizovat kdokoliv jako začínající moderátor a DJ, vyzkoušet si vysílání v praxi a třeba i navázat nové kontakty. Kolem internetových rádií se vytvářejí zajímavé komunity nadšenců, kteří navzájem poslouchají svoje stanice. JetAudio je pro takové případy nepochybně výborný program s jednoduchou obsluhou.

Odkaz na program:


My Playlist - pokud ho uložíš s koncovkou *pls, tak můžeš poslouchat a pak můžeš napsat, jak se to povedlo.:-)

[playlist]
numberofentries=1
File1=http://62.24.89.20:9000/
Title1=Spooky.cz Radio
Length1=-1
Version=2